200 g | hladká mouka | |
100 g | máslo | |
1 ks | vejce | |
4 ks | jablko | |
3 lžíce | voda | |
3 lžíce | cukr krupice | |
1 lžíce | javorový sirup | |
1 lžíce | máslo | |
1 hrst | ořechy | |
1 lžíce | cukr moučka |
Z mouky, másla, vajec a trochy vody vypracujeme těsto, které necháme ve tvaru koule a zabalené do folie půl hodiny odpočívat v lednici.
Mezitím si nakrájíme jablka i se slupkou na tenké plátky, vsypeme je na pánev s kouskem másla a třemi lžícemi cukru a podusíme do změknutí. Směs necháme vychladnout, zalijeme javorovým sirupem a přisypeme nasekané vlašské ořechy.
Těsto vyndáme z lednice, necháme trochu povolit a poté pečlivě vtlačíme do koláčové nízké formy, předem vymazané tukem.
Těsto musí opisovat přesně tvar formy a být natlačené do všech záhybů. Na povrch naklademe připravenou směs z jablek a dáme péct na 180 stupňů. Pečeme, dokud okraje těsta nezačnou zlátnout, cca 20min. Vyndáme a necháme vychladnout. Posypeme cukrem a těsně před podáváním můžeme dozdobit šlehačkou.
Mřížkový jablečný koláč s ořechy krok za krokem
Pojďte si zkusit upéct jablečný koláč s ořechy. Při pečení vám krásně provoní byt jablky a skořicí a navodí pravou podzimní atmosféru.
6 nejlepších receptů na jablečný štrúdl
Křehké, voňavé a plné jablíček - takové jsou domácí štrúdly. Tažené těsto a ovocnou náplň lze připravit podle klasického receptu, ale vyplatí se odhodit strach z novot a těsto třeba zjemnit jogurtem, ozvláštnit pivem a do náplně přidat i jiné suroviny pro zvýraznění chuti.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena