těsto | ||
---|---|---|
4 ks | vejce | |
4 lžíce | kakao | |
100 ml | mléko | |
400 g | jablko | |
2 lžičky | skořice mletá | |
0.5 balíčku | kypřicí prášek | |
150 g | třtinový cukr | |
200 g | špaldová mouka | |
200 g | čokoláda 70% | |
poleva | ||
100 g | smetana ke šlehání | |
100 g | čokoláda 70% | |
na potření | ||
1 sklenice | meruňková marmeláda |
Vejce si rozdělíme do dvou misek na žloutky a bílky, nejprve si vyšleháme sníh se špetkou soli a odložíme na později. Do druhé misky se žloutky přidáme cukr a vyšleháme do pěny. Přidáme trochu vychladlou rozpuštěnou čokoládu a prošleháme. Poté přidáme nastrouhaná jablka, mouku (špaldovou mouku lze zaměnit za bílou či oblíbenou bezlepkovou) se smíchaným kypřícím práškem (můžeme použít vinný kámen), kakao a skořici. Zamícháme, ještě naposledy prošleháme a nakonec po lžicích opatrně zamícháváme bílkový sníh. Pečeme ve velké dortové formě vyložené pečícím papírem, ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 30 - 40 minut. Propečenost otestujeme zapíchnutím špejle do středu, pokud se na ni nic nelepí, máme upečeno. Po vychladnutí čokoládový dort s jablky prokrojíme uprostřed, odložíme vrchní část, potřeme vrstvou meruňkové marmelády, přiklopíme zpátky, potřeme i shora zbytkem marmelády a polijeme čokoládovou polevou. Čokoládovou polevu připravíme tak, že ve vodní lázni rozmícháme čokoládu se smetanou. Jablkový čokoládový dort vložíme do lednice, aby čokoláda zatuhla, poté krájíme na klínky, můžeme dozdobit podle fantazie smetanou či kyselkavější zmrzlinou, například rybízovou či s lesními plody.
Jablečný speciál: Jak využít úrodu jablek na maximum
Podzimní sklizeň jablek jde do finále. Máme pro vás tipy, jak zpracovat úrodu tak, abyste z ní vytěžili co nejvíc. Poradíme se sklizní, zavařováním i sušením jablek. Také jsme pro vás vybrali spoustu osvědčených jablečných receptů, vždyť kdo by odolal vláčným koláčům a štrúdlům právě s jablky.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena