těsto | ||
---|---|---|
7 lžic | olej | |
3 ks | vejce | |
1 lžíce | kakao | |
0.5 lžičky | kypřicí prášek do pečiva | |
350 g | hladká mouka | |
1 lžička | jedlá soda | |
5 ks | nastrouhané jablko | |
krém | ||
1 ks | vejce | |
200 g | máslo | |
150 g | cukr moučka | |
1 balíček | vanilkový cukr | |
300 g | tvaroh tučný | |
podle chuti | ||
1 balíček | skořicový cukr |
V míse ušleháme vejce s cukrem tak, abychom vytvořili pěnu. Poté přidáme mouku, kakao, sodu, prášek do pečiva, olej a nahrubo nastrouhaná jablíčka. Vypracujeme vláčné těsto a necháme 5 minut odležet v klidu. Vymažeme a vysypeme si plech a těsto pečeme ve středně vyhřáté troubě. Mezitím si připravíme polevu. Dobře promícháme máslo, cukr, vejce a doplníme vanilkovým cukrem a tvarohem. Když je buchta hotová, natřeme ji ještě za tepla tvarohovou polevou. Jako třešnička na dortu je dobré posypat koláč skořicovým cukrem. Jako obměnu můžu doporučit čokoládovou polevu s kokosem nebo oříšky, výborné je také dát přímo do těsta pár rozinek, které máme naložené v rumu. Jablíčkové kostky s tvarohovou peřinkou jsou lehkým, rychlým a vynikajícím moučníkem i pro sváteční příležitost.
6 nejlepších receptů na jablečný štrúdl
Křehké, voňavé a plné jablíček - takové jsou domácí štrúdly. Tažené těsto a ovocnou náplň lze připravit podle klasického receptu, ale vyplatí se odhodit strach z novot a těsto třeba zjemnit jogurtem, ozvláštnit pivem a do náplně přidat i jiné suroviny pro zvýraznění chuti.
Autor:morjana
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena