Jedna ze zásad zdravého stravování zdůrazňuje význam ovoce. V zimě to ale může být s výběrem čerstvého ovoce trochu složitější. Tak proč nezvolit to nejtradičnější a nezakousnout se do krásně vybarveného, voňavého jablka? A pokud jste milovníci sladkých dobrot, tak vás potěší opravdu lahodný jablečný štrúdl podle Andrei Müller z farmy Pirchhof, Roter Hahn. Tak jdeme na to!
500 g | hladká mouka | |
250 g | margarín | |
1 balení | kypřicí prášek | |
4 ks | vejce | |
200 g | cukr | |
1 balení | vanilkový cukr | |
10-12 ks | jablko |
Smícháme mouku, pečící prášek, vejce, margarín, cukr a vanilkový cukr. Vytvoříme dokonale hladké těsto, které necháme asi půl hodiny odpočívat.
Potom si připravíme náplň - oloupeme jablka, nařežeme je na malé kousky a smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a rozinkami. Můžeme přidat i kapku rumu, pro lepší vůni.
Těsto rozdělíme na dvě půlky a vyválíme ho do potřebného tvaru. Krásně vyválené pláty těsta naplníme a opatrně srolujeme. Nakonec vytvořené štrúdly potřeme studeným mlékem a dáme péct v horkovzdušné troubě na 180 °C asi 45 minut.
Ještě teplý štrúdl pocukrujeme a servírujeme například s vanilkovým přelivem.
Záviny a štrúdly na sladko i na slano: Klasické i nápadité recepty do vaší kuchařky
Rádi pečete a hledáte inspiraci, co si dopřát sladkého ke kávičce? Nebo vás čeká rodinná oslava a nedáte dopustit na domácí slané chuťovky? V obojím případě máme pro vás skvělé tipy. Připravili jsme pro vás ty nejlepší recepty na slané i sladké záviny a štrúdly a poradíme, čím tentokrát těsto naplnit. Nechybí ani recept na domácí listové těsto.
Autor:jihotyrolska.kucharka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena