těsto | ||
---|---|---|
50 g | cukr | |
0.5 lžičky | sůl | |
1 ks | vejce | |
60 g | máslo | |
0.5 kostky | droždí | |
400 g | hladká mouka | |
1 lžíce | citronová šťáva | |
mléko | ||
drobenka | ||
80 g | máslo | |
80 g | cukr krupice | |
1 balíček | vanilkový cukr | |
150 g | hrubá mouka | |
náplň | ||
400 g | jablko | |
1 lžíce | cukr moučka | |
0.5 lžičky | skořice mletá | |
podle potřeby | ||
tuk na vymazání | ||
hrubá mouka na vysypání |
1. Nejdříve si připravíme těsto. V míse utřeme droždí s jednou lžící cukru, přilijeme polovinu mléka, vše promícháme s jednou polévkovou lžící mouky a necháme vzejít kvásek. Jakmile kvásek vyběhne, přídáme zbývající ingredience na těsto. Tedy mléko, mouku, vejce, rozpuštěné máslo, cukr, sůl, citronovou šťávu a vše důkladně propracujeme. Hotové těsto zakryjeme a necháme asi 45 minut kynout.
2. Mezitím si připravíme jablkovou náplň a drobenku. Oloupaná a jadřinců zbavená jabkla nastrouháme najemno a promícháme se lžící moučkového cukru a 1/2 lžičkou skrořice. Na drobenku smícháme všechny uvedené ingredience a ručně promneme.
3. Vykynuté těsto rozprostřeme do tenké vrstvy na vymazaný a moukou vysypaný plech, potřeme vrstvou jablkové náplně a posypeme drobenkou. Koláč pečeme zvolna v předehřáté troubě při 180 °C asi 30 minut dorůžova.
4. Jablečný kynutý koláč s drobenkou necháme vychladnout, poté ho nakrájíme na kousky a podáváme ke kávě nebo čaji.
Jablečný speciál: Jak využít úrodu jablek na maximum
Podzimní sklizeň jablíček se nám blíží. Máme pro vás tipy, jak zpracovat úrodu tak, abyste z ní vytěžili co nejvíc. Poradíme se sklizní, zavařováním i sušením jablek. Také jsme pro vás vybrali spoustu osvědčených jablečných receptů, vždyť kdo by odolal vláčným koláčům a štrúdlům právě s jablky.
Záviny a štrúdly na sladko i na slano: Klasické i nápadité recepty do vaší kuchařky
Rádi pečete a hledáte inspiraci, co si dopřát sladkého ke kávičce? Nebo vás čeká rodinná oslava a nedáte dopustit na domácí slané chuťovky? V obojím případě máme pro vás skvělé tipy. Připravili jsme pro vás ty nejlepší recepty na slané i sladké záviny a štrúdly a poradíme, čím tentokrát těsto naplnit. Nechybí ani recept na domácí listové těsto.
Jablečné kroužky ve skořicovém kabátku krok za krokem
Jablečné kroužky se skořicí jsou dokonalým spojením sladkosti a kořeněného aroma skořice. Ideální recept na rychlý dezert nebo lahodnou svačinku pro celou rodinu.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena