náplň 2 | ||
---|---|---|
cukr | ||
500 g | jablko | |
5 ks | hřebíček | |
1 lžička | skořice mletá | |
citronová šťáva | ||
1 ks | skořice celá | |
vanilkový extrakt | ||
2 balení | vanilkový pudinkový prášek | |
těsto | ||
140 g | máslo | |
2 lžíce | kakao | |
2 ks | žloutek | |
100 g | lískové oříšky | |
70 g | třtinový cukr | |
100 g | špaldová mouka | |
1 lžíce | medovina | |
náplň 1 | ||
2 kelímky | tvaroh | |
cukr moučka |
Lískové oříšky rozmixujeme na jemno, v misce je smícháme s moukou. Špaldovou mouku můžeme nahradit i klasickou bílou, ale také kokosovou, mandlovou či jinou bezlepkovou. Přidáme cukr, studené máslo nakrájené na malé kostky a konečky prstů vytvoříme drobenku. Do drobenky přidáme žloutky, kakao, medovinu (nebo rum) a rychle vytvoříme těsto, aby se máslo zbytečně nerozpouštělo. Koláčovou nebo dortovou formu vyložíme pečícím papírem a z těsta vytvarujeme dno koláče s vysokými okraji. Dáme péct do vyhřáte trouby na 175 °C na cca 10 - 12 minut. Korpus necháme vychladnout a mezitím si připravíme náplň. Ve studené vodě rozmícháme pudinky. Jablka oloupeme, nakrájíme na malé kostičky (celkem by jich mělo být 500 g po oloupání a vyjadřincování) a společně dáme do nepřilnavé vysoké pánve (můžeme dát i do hrnce). Přisladíme cukrem podle kyselosti jablek. Přidáme jednu celou skořici, i trochu mleté, hřebíček, citronovou šťávu a vanilkový extrakt. Zapneme plotnu a vaříme do zhoustnutí, můžeme i nemusíme rozmixovat ponorným mixérem. Ještě ochutnáme, zda nepotřebují jablka dosladit. Vychladlý korpus nejdříve potřeme 2 tvarohy ve vaničce s trochou cukru. V celém receptu můžeme cukr nahradit i medem, rýžovým sirupem či jiným oblíbeným sladidlem. Naneseme jablečnou směs, zarovnáme a necháme přes noc ztuhnout. Jablečný koláč v oříškové krustě podáváme nakrájený na klínky, můžeme ještě dozdobit podle fantazie.
Jednoduchý obrácený jablečný koláč krok za krokem
Vynikající moučník, který je opravdu jednoduchý na přípravu a díky jablíčkům je úžasně šťavnatý.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena