Mouku prosejeme s kypřícím práškem do mísy. Vlijeme sklenku vody a přidáme ostatní suroviny. Vše zpracujeme v těsto, které nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Těsto pečeme asi 30 minut na 190 °C.
Očištěná a oloupaná jablka nastrouháme nahrubo, zakapeme citrónovou šťávou a dáme do kastrolu. Vaříme, až úplně změknou. Podle potřeby přilijeme trošku vody. Postupně do nich vmícháme vanilkový cukr, rozinky a skořici. Část směsi necháme vychladnout a promícháme ji s tvarohem. Do druhé části přilijeme za stálého míchání ve vodě rozmíchaný pudink a cukr. Přidáme mandlové lupínky a přivedeme do varu. Vaříme asi minutu, až pudink zhoustne.
Upečený korpus pomažeme tvarohovým krémem a přelijeme vanilkovým pudinkem. Nakonec jablečný koláč ozdobíme ušlehanou smetanou.
Jablečný koláč dáme do lednice ztuhnout. Pak jej nakrájíme a můžeme podávat.