těsto | ||
---|---|---|
0.5 hrnku | olej | |
1 špetka | sůl | |
3 ks | vejce | |
1 hrnek | mléko | |
1 hrnek | cukr krupice | |
1 balíček | vanilkový cukr | |
2 hrnky | polohrubá mouka | |
1 balíček | kypřicí prášek do pečiva | |
náplň | ||
5 ks | jablko | |
1 hrst | lupínky mandlí | |
podle potřeby | ||
tuk na vymazání | ||
mouka na vymazání | ||
na potření | ||
1 kelímek | smetana ke šlehání |
Smícháme polohrubou mouku, cukr krupici, kypřící prášek do pečiva, vanilkový cukr a špetku soli. Poté přidáme mléko, olej, vejce a důkladně promícháme. Na míchání můžeme použít elektrický šlehač. Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky. Těsto vlijeme do tukem vymazaného a moukou vysypaného koláčového plechu. Těsto poklademe měsíčky jablek a posypeme lupínky mandlí. Pokud jsou jablka kyselejší, pocukrujeme jablka na povrchu. Plech s těstem vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 25 - 30 minut. Během pečení kontrolujeme stav těsta špejlí. Po vyjmutí z trouby na zlatavý povrch koláče nalijeme šlehačku. Počkáme, až se šlehačka vsákne a koláč trochu zchladne. Až poté nakrájíme koláč na porce. Jemný jablečný hrnkový koláč podáváme jako chutný moučník ke kávě nebo čaji.
Inspirujte se, jak zpracovat jablka: 8 skvělých receptů na víkend
Z jablíček neupečeme jen štrúdl, jejich využití může být opravdu pestré a jejich obsah v moučnících znamená vždy vláčnost a jemnost. Máme pro vás pár receptů, které se vyplatí vyzkoušet.
Autor:Luna
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena