1.5 l | vývar | |
100 g | máslo | |
300 g | houby | |
1 ks | šalotka | |
100 g | parmazán | |
200 ml | bílé suché víno | |
300 g | rýže carnaroli | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
sůl | ||
olivový olej | ||
podle chuti | ||
pepř |
Pokud nemáme v zásobě drůbeží vývar, můžeme si během pár minut připravit zeleninový rychlovývar. Nejprve si očistíme zeleninu a nakrájíme na větší kusy. Na suché pánvi opečeme zeleninu dozlatova z obou stran, mezitím si dáme vařit vodu, cca 1,5 litru. Poté vhodíme zeleninu do osolené vody, včetně natě a vaříme alespoň 30 minut.
Mezitím si připravíme vše ostatní. Houby (jakékoliv kromě žampionů, použili jsme hříbky, skvělé by byly lišky) si nakrájíme na kousky (větší či menší, dle preferencí) a na lžíci másla a lžíci oleje je na pánvi pozvolna restujeme, abychom z nich dostali vodu. Jakmile začnou zlátnout, odstavíme. V hrnci necháme na oleji zpěnit najemno nakrájenou šalotku. Přisypeme nepropláchnutou rýži (označenou Carnaroli či Arborio, obsahují více škrobu, z jiných druhů nelze připravit dobré risotto. Dají se již běžně zakoupit ve větších obchodech či malých prodejnách zaměřených na italské potraviny. Rýži rovnoměrně restujeme. Po chvíli přilijeme suché bílé víno. Stále máme sporák naplno, necháme odpařit alkohol. Jakmile se alkohol odpaří, podlijeme dvěma naběračkami vývaru. Promícháváme a postupně podléváme vývarem, dokud nebude rýže téměř na skus. Poté přimícháme orestované houby. Pokud je rýže stále tvrdá, opět podlijeme vývarem a ještě povaříme. Celkově by se risotto mělo připravovat cca 20 minut, rýže by měla být na skus, nikoliv rozvařená.
Následně stáhneme z plotny, ihned vhodíme studené máslo, čerstvě nastrouhaný parmezán (nekupujte již nastrouhaný, je vyschlý), promícháme, dochutíme pepřem, případně solí (předem ochutnáme, může být již dostatečně slané vlivem parmezánu a vývaru. Přikryjeme a necháme minutu stát, mezitím si připravíme talíře.
Italské hříbkové risotto naservírujeme na talíř, můžeme ještě seshora dozdobit orestovanými houbami s petrželkou a ihned podáváme.
Rychlé, snadné a návykové: Pravé italské risotto s cuketou a parmazánem
Risotto, které dnes vyzkoušíme, vaříme al dente, tedy na skus. S tím českým nemá nic společného, protože je kašovité, krémovité, ale výborné!
Houby a kuřecí maso: Kombinace, která skvěle funguje!
Houby a kuřecí maso jsou vhodnou a velmi chutnou kombinací pro přípravu nejen všedního menu. Recept vás naučíme krok za krokem.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena