1.5 l | zeleninový vývar | |
2 ks | šalotka | |
2 stroužky | česnek | |
1.5 lžíce | olivový olej | |
0.5 plechovky | cizrna v nálevu | |
1 plechovka | loupaná rajčata | |
2 ks | brambory | |
2 ks | řapíkatý celer | |
1-2 ks | mrkev | |
1 ks | mladá cuketa | |
sůl | ||
čerstvě mletý barevný pepř | ||
2 snítky | čerstvý tymián | |
100 g | parmazán | |
1 snítka | čerstvý rozmarýn |
Cibuli s česnekem oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Do hlubokého hrnce nalijeme olivový olej a necháme cibulku zpěnit, poté přidáme i česnek a necháme jej rozvonět.
Očištěnou zeleninu (brambory, mrkev, řapíkatý celer, cuketu se slupkou) nakrájíme na menší kostky. Cizrnu scedíme, přidáme k zelenině a dáme do hrnce. Zeleninovou směs promícháme, podlijeme vývarem, tak aby byla ponořená. Dusíme na mírném ohni cca 10-15 minut, dokud nebude zelenina měkká, ne však rozvařená, stále by měla být na skus.
Přidáme oloupaná rajčata, tymián, rozmarýn, kus parmazánu, který povařením dodá polévce minestrone skvělou chuť, a podle chuti polévku osolíme a opepříme. Dolijeme zbylým vývarem a povaříme dalších cca 20 minut na mírném ohni. Italskou polévku minestrone odstavíme a podáváme horkou, zdobíme libovolnou zelenou bylinkou. Ještě lépe chutná odleželá na druhý den.
Vydatná italská polévka Minestrone krok za krokem
Zahřejte se! Minestrone je vynikající italská polévka, které se vaří na nespočet způsobů. V každé oblasti Itálie je tato vydatná polévka připravována s různými obměnami a v podstatě se v ní zužitkuje téměř jakákoliv zelenina.
Když jaro nepřichází: Zahřejte se poctivou domácí kuchyní
Extrémně teplé počasí posledních dní nám dávalo naději, že je zima nekompromisně za námi. Avšak sychravé dny, které nás čekají, tomu neodpovídají. Možná i vy cítíte, že na odlehčenou kuchyni, zeleninu, saláty a celkově zdravější jídelníček je ještě čas. Tělo se stále potřebuje zahřát - vydatnou polévkou, zlatavou pečínkou nebo poctivým gulášem.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena