Recept na snadné placky z kynutého těsta, které mají původ v indické kuchyni. Jsou rychlé na přípravu a velmi vděčné jako příloha k zeleninovým směsím, ke curry, polévkám a čočkovým dhaalům. Chutnají dobře i samotné a k nejrůznějším (hlavně pikantním) omáčkám.
450 g | hladká mouka | |
1 lžíce | sůl | |
25 g | čerstvé droždí | |
150 g | bílý jogurt | |
50 g | máslo | |
200 ml | vlažná voda | |
na potření | ||
---|---|---|
máslo |
Do mísy prosejeme mouku, přidáme rozdrobené droždí a sůl. Přidáme rozpuštěné máslo, vlažnou vodu a bílý jogurt. Vše zpracujeme na hladké těsto, které necháme asi hodinu na teplém místě vykynout.
Vykynuté těsto na placky vyklopíme na pracovní plochu, prohněteme a rozdělíme na 8 stejných dílů. Z nich vypracujeme bochánky a necháme ještě chvíli pod utěrkou dokynout (cca čtvrt hodiny). Z každého bochánku rukama vytaháme placku asi1/2 cm silnou, nemusí mít nijak pravidelný tvar.
Na rozpálené nepřilnavé pánvi opékáme placky Naan z obou stran, z každé strany stačí cca 2 minuty. Ještě teplé placky Naan potíráme máslem a podáváme je jako skvělou přílohu.
Čočková polévka: Vynikající tradiční recepty a čočkové krémy s nádechem exotiky
Čočka, přirozeně bezlepková luštěnina s vysokým obsahem proteinů je velmi prospěšná pro naše zdraví. Navíc se s ní dá při vaření opravdu kouzlit a za málo peněz nasytíme celou rodinu. Dnes se zaměříme na polévky, kdy si připomeneme klasické babiččiny recepty z hnědé čočky, ale také se podíváme na čočku červenou, která tvoří základ čočkových krémů.
Indické koření a pochutiny 1.díl
Bylinky a ochucovací přísady jsou zásadní složkou většiny zahraničních kuchyní. Dnes si řekneme, které z nich jsou typické pro Indii.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena