2 ks | vejce | |
100 g | máslo | |
2 lžíce | kakao | |
5 lžic | med | |
200 g | cukr moučka | |
1 lžička | soda | |
1 lžička | skořice mletá | |
500 g | hladká mouka | |
0.3 balení | kypřicí prášek do perníku | |
2 lžičky | koření do perníku | |
poleva | ||
---|---|---|
bílek | ||
cukr moučka | ||
citronová šťáva |
Nejprve si v menší misce si smícháme tekuté suroviny, tedy vejce, rozpuštěné máslo (ne horké) a rozpuštěný med (pokud je zcukernatělý, rozpustit také). Poté si ve větší míse si promícháme sypké suroviny, tedy mouku se sodou (případně i práškem do perníku), kakao, moučkový cukr, koření a skořici. Následně misku s tekutými surovinami přelijeme do mísy se sypkými surovinami a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň pár hodin uležet v lednici. Po vytažení z lednice necháme pár minut odstát a vyválíme placku cca 3-4 mm silnou (tenší ne) a vykrajujeme tvary. Dbáme na to, abychom zbytečně příliš nepodsypávali těsto moukou. Ideální je silikonová podložka na vyvalování, která se nemusí téměř vůbec podsypávat, pokud nemáme, můžeme vyválet i na pečícím papíře. Perníčky dáváme na plech s většími rozestupy a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 5-10 minut (podle trouby). Pozor, perníčky však nesmíme přesušit, byly by tvrdé. A ihned po vytažení z trouby potřeme perníčky připraveným rozšlehaným vajíčkem pomocí mašlovačky a necháme vychladnout. Dále si připravíme si polevu z poloviny bílku, lžíce citronové šťávy a postupně proséváme a přimícháváme moučkový cukr, dokud nedosáhneme požadované konzistence tak, aby se poleva neroztékala. Můžeme vyzkoušet na jednom perníčku, případně přidat více cukru, pokud by byla příliš řídká, nebo naopak citronovou šťávu, pokud by byla moc hustá. Ihned měkké perníčky skladujeme v plechové krabičce a v chladu a příležitostně podáváme jako vánoční cukroví.
Vánoční perníčky na poslední chvíli: 6 receptů na hned měkké perníčky
Pokud se ještě chystáte na poslední sladké vánoční pečení, máme pro vás dobrou zprávu. S těmito recepty na perníčky zazáříte, protože jsou měkké hned po upečení a na slavnostní stůl k ostatnímu cukroví je můžete přidat v mžiku. Se zdobením vám rádi pomohou i děti, kterým tak čekání na Ježíška zpříjemníte.
Recept na vánoční perníčky krok za krokem
Recept na vánoční perníčky, které jsou hned po upečení krásně měkké, nepotřebují týdny odležet, což je obrovská výhoda. FOTORECEPT krok za krokem.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena