2 stroužky | česnek | |
2 lžíce | máslo | |
1 ks | cibule | |
80 g | celer | |
2 l | voda | |
80 g | mrkev | |
50 g | petržel | |
300 g | květák | |
2 lžíce | hladká mouka | |
1 kg | husí skelet, křídla, krky a drůbky | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
2 ks | bobkový list | |
6 kuliček | nové koření | |
15 kuliček | celý černý pepř | |
1 špetka | muškátový oříšek - strouhaný |
Husí skelet s křídly, krkem a drůbky omyjeme a vložíme do hrnce se studenou vodou. Přidáme sůl a koření (celý pepř, nové koření a 1 bobkový list), cibuli a česnek a očištěnou mrkev, celer a petržel. Vše přivedeme k varu a zvolna vaříme při 90°C asi 1,5 hodiny. Vzniklý vývar slijeme a maso obereme. Mezitím si z mouky a másla přiravíme světlou jíšku, kterou necháme vychladnout. Květák očistíme a rozebereme na růžičky. Slitý vývar přivedeme k varu, vložíme květák a vše zahustíme jíškou. Přidáme 1 bobkový list a vše zvolna povaříme asi 20 minut. Poté do polévky vložíme obrané kousky masa, ochutíme špetkou muškátového oříšku a podle potřeby osolíme a opepříme a vše ještě asi minutu povaříme. Než se polévka uvaří, připravíme si podle receptu Jemné máslové knedlíčky do polévky. Odpalované jemné máslové knedlíčky rozdělíme do talířů, přelijeme husim kaldounem s květákem, ozdobíme čerstvou petrželkou a ihned podáváme.
Svatomartinská husa: Jak ji péct, aby byl výsledek perfektní?
Je to skoro k neuvěření, ale svatý Martin už bude na svém bílém koni co nevidět na cestě, tudíž přichází čas zalistovat kuchařkami a připravit se na každoroční svatomartinskou hostinu. Svatomartinská pečená husa symbolicky zahajuje odpočet do Vánoc, mnohá hospodyňka tak už teď přemýšlí, jak na to, aby ta letošní sváteční pečínka byla ještě o něco lepší než ta loňská.
Knedlíky ke svatomartinské huse: Jaké vybrat a jak je připravit?
Svatomartinská husa se bez knedlíků neobejde, které však vybrat? Budou se hodit kynuté houskové, bramborové, špekové, chlupaté, karlovarské nebo snad Pajfálské? A jaké můžeme i zkombinovat?
(doba přípravy 45 min)
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena