- Kroupy a hrách je potřeba přes noc naložit do vody, každé zvlášť.
- Husu rozdělíme na menší kusy, aby se pohodlně vešla do pekáče. Osolíme a okmínujeme ze všech stran, přidáme kousek sádla a kapičku vody. Přihodíme stroužek česneku a rozpůlenou cibuli. Pekáč přiklopíme a dáme do trouby péct na 160 °C do změknutí.
- Naložený hrách přelijeme i s vodou, v které se máčel, do hrnce a přivedeme k varu. To samé uděláme s kroupami, vaříme do změknutí.
- Upečenou husu vyndáme z pekáče a sádlo z vrchu výpeku opatrně přelijeme do rendlíku a necháme na mírném plameni vařit. Nasekáme do něj jednu velkou cibuli.
- Pár stroužků česneku utřeme se solí a přidáme na závěr k orestované cibuli.
- Křupavou cibulku i s trochou sádla přimícháme k hrachu, přidáme kroupy, sůl, pepř a majoránku.
- V pekáči zbyl ještě výpek z husy, který přelijeme do zbytku sádla, ve kterém jsme restovali cibulku.
- Do prázdného pekáče můžeme dát půlku šouletu, kousky husy a zbytek šouletu, aby maso bylo zasypané. Přikryjeme pokličkou a dáme ještě na 20 minut zapéct do trouby.
Co s výpekem? Připravíme tzv. rezatý sos: Zbylou tekutinu z pečené husy (tzn. zbylé sádlo a výpek) svaříme alespoň na polovinu, na vrchu se oddělí sádlo a dole zůstane svařený výpek. Sádlo opatrně slijeme a do výpeku přidáme trošku jíšky, orestujeme. Pak výpek zalijeme asi 2 dl studené vody a mícháme, dokud se tekutiny nespojí v jednu silnou omáčku, kterou přecedíme a podáváme k huse v šouletu. Zdroj: iPrima.cz - Teď vaří šéf!