100 g | máslo | |
náplň | ||
---|---|---|
100-150 g | cukr | |
2 lžíce | strouhanka | |
rum | ||
80 g | rozinky | |
1000 g | hruška | |
2 balíčky | vanilkový cukr | |
60 g | vlašské ořechy | |
těsto | ||
3 lžíce | cukr | |
100 ml | olej | |
1 špetka | sůl | |
1 ks | vejce | |
2 lžíce | ocet | |
100 ml | voda | |
400 g | hladká mouka |
Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl, vejce, olej, ocet a cukr. Za postupného přilévání vody vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi 1 hodinu rozležet v chladu. Mezitím si oloupeme hrušky, odstraníme jadřince a dužinu nakrájíme na tenké plátky. Máslo rozpustíme, rozinky máčené v rumu necháme okapat a vlašské ořechy jemně nasekáme. Připravené těsto přendáme na pomoučněnou utěrku, lehce ho vytvarujeme do vyšší placky a pak ručně (odspodu utěrky) opatrně vytahujeme od středu ke krajům. Dostatečně tenký plát těsta necháme na utěrce a pak ho potřeme asi polovinou rozpuštěného másla, posypeme strouhankou, poklademe hruškami, rozinkami a ořechy. Směs podle chuti osladíme oběma cukry a pomocí utěrky srolujeme do závinu, který "překulíme" na plech vyložený pečícím papírem. Hruškový tažený závin pečeme v předehřáté troubě při 175 °C dorůžova. Během pečení několikrát troubu otevřeme, aby odešla pára a závin nepraskal. Upečený a ještě teplý závin potřeme zbývajícím máslem a podle obliby posypeme moučkovým cukrem. Hruškový tažený závin s rozinkami a ořechy podáváme jako moučník ke kávě nebo čaji.
Tip na neděli: Jemný hruškový koláč se skořicí
Hruškový koláč je ideální volbou pro všechny milovníky sladkých jídel. Je jemný, krémový a díky skořici má drobenka lehce obměněnou chuť.
Provoní celou kuchyň! Francouzský hruškový koláč s polevou krok za krokem
Vyzkoušejte jednoduchý recept na velmi jemný a šťavnatý moučník s hruškami. Podle FOTORECEPTU krok za krokem ho zvládne každý.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena