100 ml | voda | |
3 lžíce | med | |
2 kg | hruška | |
1 ks | badyán | |
1 ks | skořice celá | |
100 g | třtinový cukr | |
500 g | želírovací cukr | |
1.5 ks | citronová kůra v celku |
Hrušky oloupeme a zbavíme stopek a jádřinců. Polovinu hrušek nastrouháme nahrubo a druhou polovinu nakrájíme na větší kostky. Nastrouhané hrušky vložíme do hrnce, zalijeme vodou a medem, posypeme hnědým cukrem a vmícháme 1 ks badyánu, 2 ks hřebíčku, 1 lusk skořice a plátky citronové kůry. Směs za stálého míchání (asi 7 - 10 minut) rozvaříme na řidší kaši. Podle potřeby (záleží na šťavnatosti hrušek) můžeme ovoce podlít ještě malým množstvím vody. Pak ze směsi vyjmeme koření a citronovou kůru. Druhou polovinu hrušek vložíme do jiného hrnce a promícháme s želírovacím cukrem. Za stálého míchání hrušky zahříváme a zvolna vaříme ve vlastní šťávě asi 10 - 15 minut. K takto připraveným kouskům hrušek vmícháme ochucenou hruškovou kaši a vše asi 5 minut necháme probublávat. Ještě teplý džem naplníme do sterilovaných sklenic, uzavřeme a otočíme víčkem dolů. Vychladlý hruškový džem uchováme na suchém místě a podáváme podle chuti. Hodí se k lívancům a nejrůznějším moučníkům, výborně chutná s vánočkou.
Tip na neděli: Jemný hruškový koláč se skořicí
Hruškový koláč je ideální volbou pro všechny milovníky sladkých jídel. Je jemný, krémový a díky skořici má drobenka lehce obměněnou chuť.
Koncem prázdnin přichází období dozrávání hrušek. Toto lahodné ovoce znali již staří Římané a k nám přišlo z Východu. Hruška je dosti podceňovaným ovocem, ale zaslouží si své místo v našem jídelníčku.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena