12 dkg | cukr | |
1 špetka | sůl | |
4 ks | žloutek | |
5 dl | mléko | |
6 dkg | droždí | |
1 kg | polohrubá mouka | |
25 dkg | tuk na pečení | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
drobenka | ||
na potření | ||
žloutek |
Z uvevedených surovin vypracujeme těsto a necháme 10-15 minut kynout. Uděláme 4-6 bochánků (4 na klasickou velikost frgálů, ale aby se vešly 2 na plech, doporučuji menší) a necháme dalších 10-15 minut kynout. Z bochánků vyválíme placky a na jen vymazaném plechu necháme opět 10-15 minut kynout. Potřeme náplní, posypeme drobenkou, okraje potřeme žloutkem a zase necháme 10-15 min. kynout. Hruščáky pečeme v horké troubě do zezlatovění okrajů.
Náplň I: 45 dkg sušených hrušek, 30 dkg sušených jablek, 20 dkg cukru, celá skořice, hřebíček, badyán (asi pro nastavení nádivky se také někde přidává 10 - 15 dkg povidel a stejné množství strouhaného perníku)
Sušené ovoce uvaříme s kořením ve vodě (víc vody, dost se nacucnou), scedíme a umeleme na masovém strojku. Přidáme cukr, můžeme i rum. Nyní by se přidala povidla a perník.
Náplň II: 1 kg sušených hrušek, 10 dkg rozpuštěného másla, mletý badyán, skořice, cukr dle potřeby
Umeleme hrušky na masovém strojku a přimícháme ostatní přísady.
Zkuste to doma! Recept na valašský frgál krok za krokem
Valašské frgály jsou tradiční velké koláče. Jejich cena bývá v obchodech přehnaně vysoká, proto se je podle FOTORECEPTU naučíme připravovat doma.
Autor:admin_iva
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena