Vejce si rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh.
Do mísy vyklopíme hrnek hrubé mouky, nalijeme hrnek mléka, přidáme 2 žloutky a lžičku soli. Dobře promícháme v řídké těsto. Nakrájíme na malé kostičky 2 rohlíky a přidáme do mísy. Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.
Čtyři hrnky vymastíme vepřovým sádlem nebo olejem a těsto nalijeme do výše 3/4 každého z nich. Postavíme je do kastrolu s vodou, sahající jen k uchům hrnků. Přikryjeme poklicí a vaříme přesně 33 minuty! Pak kastrol odstavíme a hrnky vyndáme z vody. Nadýchaná čepice za chvilku klesne a knedlíky vyklopíme do kráječe.
Hrnkové knedlíky chutnají výborně ke svíčkové nebo k rajské omáčce.