těsto | ||
---|---|---|
0.5 hrnku | olej | |
1 špetka | sůl | |
2 ks | vejce | |
2 lžíce | rum | |
1 hrnek | mléko | |
1 balíček | kypřicí prášek do pečiva | |
1 hrnek | cukr krupice | |
1 balíček | vanilkový cukr | |
1 špetka | citronová kůra | |
2.5 hrnku | polohrubá mouka | |
podle potřeby | ||
tuk na vymazání | ||
mouka na vysypání |
Vejce rozkvedláme v mléce. Mouku smícháme s kypřícím práškem, solí, vanilkovým a krupicovým cukrem a citronovou kůrou. Mléko s vejci nalijeme do sypké směsi, přilijeme olej, rum a utřeme hladké těsto. Těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy.
Těsto ve formě na beránka vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 40 - 50 minut. Dobu pečení si každý přizpůsobí podle pečení trouby.
Upečeného beránka vyndáme z trouby a necháme formu vychladnout. Teprve potom hrnečkového beránka vyklopíme a potřeme čokoládou nebo citronovou polevou či jen pocukrujeme. Na krk uvážeme beránkovi mašli a do rozříznuté pusy vložíme kousek asparágusu.
Hrníčkového beránka mojí maminky podáváme jako výborný tradiční moučník na sváteční velikonoční stůl.
Videorecept: Velikonoční beránek podle Anny
O Velikonocích prostě beránek nesmí chybět. Zkuste tohoto bezlepkového, plného oříšků a rozinek!
Velikonoční mazanec na poslední chvíli? Díky těmto receptům ho ještě zvládnete
Kupovaný versus domácí mazanec, který je lepší? O tom není třeba dlouhých diskuzí. Domácí pečivo jen tak něco nepřekoná. A pokud váháte, zda se do pečení těsně před Velikonocemi pustit, neváhejte. Recepty jsme pečlivě vybírali a patří mezi ty nej. Nadýchané, jemné a vláčné pečivo, které bude chutnat celé rodině.
Beránek na plechu s tvarohem a pudinkem
(doba přípravy 60 min)
Veganské pečení: Velikonoční citronový beránek krok za krokem
K přípravě této klasické velikonoční pochoutky využijete pouze rostlinné suroviny a výsledek vás určitě překvapí.
Autor:Jana Barcalová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena