Do mísy si dáme dva hrnky polohrubé mouky, hrnek cukru, mléka, olej či tuk na pečení, vanilkový cukr, prášek do pečiva a vejce. Vše pořádně promícháme dohladka, pokud chcete udělat buchtu vláčnější, zamíchejte do těsta marmeládu.
Pekáč či plech s vysokým okrajem si vymažeme máslem, olejem či jiným tukem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou, tak jak to máte nejraději. Vlijeme těsto a na vrch si naskládáme borůvky nebo jiné libovolné ovoce.
Z hrubé mouky, vanilkového cukru, moučkového cukru a másla si uděláme drobenku a hezky posypeme celou buchtu.
Hrníčkovou bublaninu s borůvkami dáme do trouby péct na 150 - 180 °C na půl hodinky, buchtu si pohlídejte. Já se vždy o tom, zda mám upečeno, přesvědčím píchnutím špejlí do těsta. Pokud se na špejli nelepí, je hrníčková bublanina hotová.