4 ks | vejce | |
1 ks | cibule | |
3 lžíce | slunečnicový olej | |
50 g | sušené hřiby | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý kmín | ||
čerstvě mletý černý pepř |
Sušené houby namočíme do teplé vody a necháme nasáknout - asi 30 minut. Pokud máme čerstvé pravé hřiby, očistíme je a pokrájíme na plátky. Poměr sušených hub k čerstvým je 1:10, tedy pokud použijeme 50 g sušených hub, potom potřebujeme 500 g čerstvých hub. Velkou cibuli očistíme a nakrájíme na kostky. Vejce dobře rozšleháme se solí. Na osobu dáváme v průměru 2 až 3 vejce. Na rozehřátém tuku (oleji anebo sádle) orestujeme cibuli do zesklovatění. Přidáme hřiby a přilijeme vodu, ve které byly namočené, jemně osolíme, okořeníme mletým kmínem, čerstvě mletým černým pepřem a dusíme doměkka. Po odpaření tekutiny hřiby ještě opečeme, zalijeme vejci rozšlehanými se solí a za stálého míchání připravíme řidší smaženici. Česnek se do tohoto jídla nepřidává! Hřibovou smaženici podáváme horkou s čerstvým domácím chlebem nebo pečivem. Smaženici můžeme také servírovat s horkým čajem s citronem a domácí čalamádou. Jde o velmi chutné, rychlé, poměrně laciné, vydatné a nádherně voňavé jídlo. Nejchutnější je smaženice připravená na domácím vepřovém sádle.
Foto: Shutterstock.com
Houby v kuchyni: Jak je zpracovat, uchovat v nich vitamíny a zároveň si pochutnat
Češi jsou národem houbařů. Říká se, že všechny houby jsou jedlé, některé však pouze jednou. Ale zanechme černého humoru a ponořme se do článku, který nám přiblíží houby z té zdravotní a kuchařské stránky.
Autor:Libchen
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena