200 g | hrášek | |
1 špetka | sůl | |
2 ks | vejce | |
1 lžíce | máslo | |
100 g | šunka | |
150 g | brambory | |
50 ml | mléko | |
1 hrst | máta | |
100 g | tvrdý sýr | |
1 hrst | jemné ovesné vločky |
1. Nejprve si připravíme hráškové pyré, tedy v horké lehce osoloné vodě uvaříme mražený či čerstvý hrášek s očištěnou bramborou nakrájenou na malé kostičky. Po uvaření vodu slijeme, vrátíme zpět na vypnutou plotýnku sporáku, vlijeme mléko, přidáme kousek másla, přikryjeme a necháme 10 minut odpočinout. Poté rozmačkáme šťouchadlem na brambory, případně i vyšleháme na pyré. Můžeme přidat pár nakrájených lístků máty. Je výhodné udělat větší množství tohoto hráškového pyré například k obědu jako přílohu k masu a dát si stranou cca 350 g na vytvoření těchto slaných muffinů.
2. V misce poté smícháme vychladlé hráškové pyré, vejce, nastrouhaný sýr či nakrájený na kostičky, stejně tak šunku (můžeme zaměnit za slaninu či uzené maso), hrst jemných ovesných vloček a případně oblíbené koření. Směs vyjde na přesně 12 důlků v muffinovém plechu, vystlaném papírovými košíčky. Hráškové muffiny pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C dozlatova, jsou hotové za cca 20 minut.
3. Při servírování dozdobíme cherry rajčaty a mozzarellou. Slané muffiny lze podávat jako přílohu, k salátům či jen tak jako slané občerstvení.
6 báječných receptů na slané koláče
Slané koláče neboli quiche jsou typickým francouzským pečivem, které podáváme nejen jako chuťovku, ale také skvěle nahradí teplou večeři. Dají se připravit na sto způsobů, ale vsaďte s námi na jistotu, vybrali jsme pro vás 6 opravdu vydařených receptů.
Zelený hrášek v receptech: Do polévky, rizota i k masu
Hrášek svou sytě zelenou barvou, nasládlou chutí a křupavostí okouzluje nejeden letní talíř. Pokrmy z něj jsou svěží, nenáročné a nabité energií. Pusťte ho do kuchyně a užijte si jeho sezónu, která na sebe nenechá dlouho čekat.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena