Přerostlé okurky nakládačky (12 - 18 cm) dáme do lavoru a zalijeme 5 litrů vody a 0,5 litrem octa a necháme 12 hodin odležet. Poté okurky v této vodě kartáčkem lehce očistíme.
Každou okurku několikrát propícháme vidličkou a narovnáme hezky na fest do připravené 3,5 litrové sklenice, na jejíž dno jsme dali kolečka 1 menší cibuli a 4 kolečka křenu. Na dno sklenice můžeme položit ještě 2 dubové a 1 vinný list pro výraznější chuť.
Nyní si připravíme nálev ze 2,5 litru vody, koření (jalovec, nové koření a hořčičné semínko nadrtíme), soli, jemně krájeného česneku a kopru. Tento nálev ohřejeme na asi tak 80 °C a zalijeme s ním narovnané okurky ve sklenici. Sklenici nakonec uzavřeme přeložením plastového sáčku přes hrdlo láhve a stažením gumičkou. Okurky ponecháme 6 - 7 dnů někde v šeru a trochu chladnu.
Po 4 dnech se lák v láhvi začne bíle zakalovat a probíhá kvašení, sedmý den okurky přemístíme do chladničky nebo studeného sklepa a můžeme konzumovat. Takto, pokud je nesníte, vydrží asi 6 týdnů.
Hradní okurky polokvašky se hodí k mlsání na párty a grilování či jako příloha k pivu nebo srovnávačka chuti po divoké noci.