Vyzkoušejte velmi chutný a zdraví prospěšný recept na hrachové pyré s drobnými kroupami, chutí česneku a majoránky. Pokrm podáváme jako přílohu, ale klidně i jako jednodušší samostatný chod se smaženou cibulkou.
300 g | žlutý půlený hrách | |
100 g | ječné drobné kroupy | |
1 ks | cibule | |
4 stroužky | česnek | |
1 lžíce | sušená majoránka | |
150-200 ml | smetana na vaření | |
2 lžíce | máslo | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
hladká mouka | ||
70 ml | olej | |
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý černý pepř |
Propláchnutý žlutý hrách zalijeme vroucí vodou, osolíme a vaříme cca 50 minut doměkka. V jiném hrnci uvaříme v osolené vodě drobné kroupy doměkka. To trvá přibližně 20 až 25 minut. Měkké kroupy propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
Mezitím oloupeme česnek, který prolisujeme a utřeme se solí a pepřem. V mističce promícháme s majoránkou a ½ dl oleje a odložíme stranou. Oloupanou cibuli nakrájíme na jemná půlkolečka nebo proužky. V hluboké pánvi rozpálíme dostatečné množství oleje a těsně před vložením cibule ji obalíme v hladké mouce. Cibulku usmažíme dozlatova a křupava a necháme na ubrousku okapat.
Doměkka uvařený hrách ponorným mixérem rozmělníme na hladkou kaši. Při mixování podle potřeby přiléváme smetanu, abychom dosáhli jemné požadované kozistence. Poté do pyré vmícháme máslo a olej ochucený česnekem a majoránkou. Nakonec přidáme uvařené kroupy a vše za stálého míchání prohřejeme. podle potřeby ještě dochutíme solí a pepřem.
Hrachové pyré s kroupami servírujeme posypané smaženou cibulkou. Výborně chutná se sázeným vejcem a také s uzeným masem.
Recept na hrachovou kaši krok za krokem
Kdo by neznal českou klasiku - hrachovou kaši. Je tak jednododuchá na přípravu a nenáročná na suroviny! S opečeným párkem, chlebem a okurkou nemá chybu!
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena