6 stroužků | česnek | |
1 ks | vejce | |
2 ks | cibule | |
100 g | celer | |
100 g | mrkev | |
150 g | vinná klobása | |
200 g | hovězí maso | |
150 g | játrová zavářka | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
majoránka | ||
podle potřeby | ||
strouhanka | ||
polohrubá mouka | ||
sušené nudle |
Do dvou litrů osolené vody dáme vařit dvě pokrájené cibule i se slupkou, tři neoloupané stroužky česneku a hovězí maso pokrájené na kostičky. Po hodině pomalého probublávání scedíme a kousky masa vrátíme do vývaru a ostatní vyhodíme. Přivedeme k varu a přidáme nahrubo nastrouhanou nebo nakrájenou mrkev a celer. Necháme mírně vařit.
Mezitím si připravíme knedlíčky. Játrovou zavářku promícháme s utřeným česnekem a lžičkou majoránky, vytvoříme knedlíčky, které obalujeme v polohrubé mouce. Z vinné klobásy vytlačíme obsah a smícháme s jedním vejcem, stroužkem česneku a takovým množstvím strouhanky, abychom mohli tvarovat knedlíčky, které taktéž obalíme v polohrubé mouce. Játrové knedlíčky vhodíme do polévky a zhruba po minutě varu přidáme knedlíčky z vinné klobásy. Jakmile knedlíčky vyplavou, vsypeme hrst nudlí. Zhasneme plamen a necháme dojít. Na závěr přidáme asi dvě lžičky promnuté majoránky.
Hovězí vývar s nudlemi a knedlíčky dvou chutí hned podáváme na stůl k jídlu.
Pomalu tažený vývar jako nejlepší životabudič
Poctivý vývar vyžaduje čas a pomalé vaření, díky němuž dosáhne své síly a plné chuti. Hodí se do všech polévek, omáček, ale i jako základ pod pečené maso, při přípravě rizota a dalších pokrmů, které potřebují chvíli k dušení a prolnutí chutí. Vývar, kterému nechybí "štáva", jak na to? Zkuste naše prověřené recepty.
Recept na poctivý hovězí vývar krok za krokem
Dnes si ukážeme, jak si připravit domácí hovězí vývar. Poctivý vývar vyžaduje pomalé vaření a kvalitní suroviny. Proto si na jeho přípravu vyhradíme dostatek času.
Autor:Moravanda
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena