olej | ||
3 l | hovězí vývar | |
1 kg | hovězí roštěnec nebo svíčková | |
černý mletý pepř |
Na přípravu tohoto pokrmu vybereme nízký roštěnec stejnoměrného tvaru o váze 800 - 1000 g. Maso zbavíme blan, omyjeme a osušíme. Potřeme olejem a opepříme. Stlačíme ho do těsné nádoby, zakryjeme fólií a necháme v lednici 24 hodin rozležet. Připravíme si 3 litry silného hovězího vývaru. Může být i z kostky. Maso pevně svážeme ze všech stran režnou nití do balíčku. Konec nitě necháme volný. Vývar přivedeme do prudkého varu a vložíme do něj balíček roštěnce tak, aby se nedotýkal dna. V tom nám pomůže volný konec nitě, kterou přivážeme k uchu hrnce. Na 1 kg masa počítáme s dobou varu asi 35 - 40 minut. Během varu do masa nepícháme, aby nevytekla šťáva. Hotové hovězí maso vyjmeme z vývaru, odstraníme nit a krájíme na plátky. Takto připravený roštěnec bude na řezu růžový až krvavý. Pokrm můžeme podávat na různé způsoby. Teplý hovězí rostbíf je výborný s bramborovou kaší. Mastíme rozpuštěným máslem a doplníme kyselou okurkou. Studený roštěnec můžeme podávat s toasty, hořčicí a cibulí, sterilovanou zeleninou a nejrůznějšími dipy. Tence nakrájený hovězí rostbíf po francouzsku můžeme použít na přípravu rostbífových chlebíčků.
Kupujeme hovězí maso: Víte, jak upravit hovězí roštěnec, kližku či plec?
Nákup masa je pro některé výpravou do neznáma. A co teprve rozluštit, k čemu se hodí plec, kližka nebo roštěnec. Tady je jednoduchý klíč k hovězímu - jeho výběru a přípravě.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena