6 stroužků | česnek | |
3-4 ks | cibule | |
150 g | anglická slanina | |
850 g | maso hovězí zadní | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
podle potřeby | ||
sádlo |
1. Hovězí zadní maso očistíme a prořízneme tak, aby vznikl plát, který co nejvíce naklepeme. Cibuli a 3 stroužky česneku nakrájíme nadrobno. Zbývající česnek prolisujeme a utřeme se solí a pepřem dohladka. Plát masa lehce osolíme, opepříme, potřeme česnekem a poklademe slaninou. Maso svineme do rolády a zajistíme jehlami nebo nití. Pak roládu ze všech stran zprudka opečeme na sádle dorůžova a vložíme do hrnce.
2. Na výpeku orestujeme cibulku s nakrájeným česnekem dorůžova, přendáme i s tukem k masu a podlijeme vývarem. Maso dusíme zvolna asi 90 minut doměkka. Pak hovězí roládu zbavíme jehel nebo nití, nakrájíme na plátky a uchováme na teple. Vydušenou šťávu z masa propasírujeme a podle potřeby zahustíme moukou rozmíchanou ve vývaru. Omáčku krátce povaříme, dochutíme a můžeme servírovat.
3. Dušenou hovězí roládu s chutí česneku podáváme s bramborovým knedlíkem nebo těstovinami.
Dokonalý hovězí biftek: Jak na to, aby byl opravdu šťavnatý?
Netroufáte si na přípravu pravého bifteku? Pokud dodržíte určité zásady, nemusíte mít obavy, že se něco nepovede.
Recept na cuketové lasagne s hovězím masem krok za krokem
Vyzkoušejte tuto skvělou variaci na lasagne, kdy těstovinové pláty nahradíte cuketou. Hlavní chod z hovězího masa provoněný zeleninou, bylinkami a kořením.
Kupujeme hovězí maso: Víte, jak upravit hovězí roštěnec, kližku či plec?
Nákup masa je pro některé výpravou do neznáma. A co teprve rozluštit, k čemu se hodí plec, kližka nebo roštěnec. Tady je jednoduchý klíč k hovězímu - jeho výběru a přípravě.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena