1 stroužek | česnek | |
1 lžíce | sůl | |
1 ks | cibule | |
250 g | celer | |
4 l | voda | |
150 g | mrkev | |
250 g | petržel | |
1 větvička | libeček | |
1 větvička | celerová nať | |
10 kuliček | celý černý pepř | |
500 g | hovězí žebro | |
2-3 ks | hovězí kosti | |
5 kuliček | celé nové koření | |
2-3 větvičky | petrželové nať | |
podle chuti | ||
---|---|---|
pažitka | ||
podle potřeby | ||
nudle |
Tip k přípravě hovězího vývaru
Použijeme řídké kosti, tzv. špikové. Morkové jsou příliš tučné a polévka je pak hodně mastná. Mrkve se dává se méně než celeru a petržele, protože po ní polévka sládne. U cibule sloupneme jen vrchní ošklivou slupku, zbytek zlatých slupek necháme, prospějí barvě polévky. Podle chuti můžeme přidat i jinou zeleninu.
Foto: Shutterstock.com
Zavářky do polévek: Zkuste domácí nudle, játrové knedlíčky i nočky se sýrem
Zavářky a vložky polévku nejen zahustí, ale také zvýší její výživnost a sytivost. Pojďme se společně naučit základní strouhání, domácí nudle, knedlíčky, noky i nudle z palačinkového těsta.
Pomalu tažený vývar jako nejlepší životabudič
Poctivý vývar vyžaduje čas a pomalé vaření, díky němuž dosáhne své síly a plné chuti. Hodí se do všech polévek, omáček, ale i jako základ pod pečené maso, při přípravě rizota a dalších pokrmů, které potřebují chvíli k dušení a prolnutí chutí. Vývar, kterému nechybí "štáva", jak na to? Zkuste naše prověřené recepty.
Autor:Melissima
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena