Vaření rozložíme do dvou částí. Nejdříve si připravíme marinádu. Svaříme vodu s octem, bobkovým listem, solí a novým kořením. Octu dáme podle chuti. Můžeme přidat i lžíci zavařovací směsi Deko. Svařenou marinádu necháme vychladnout.
Cibuli oloupeme. Hovězí zadní podle potřeby očistíme a spolu s cibulí nakrájíme na kostky. Ty vložíme do marinády, promícháme a dáme i s kastrolem do lednice. Maso necháme 24 hodin uležet, přičemž jej občas promícháme.
Druhý den vyjmeme z nálevu samostatně maso i cibuli. Marinádu dáme vařit. Svaříme ji asi na poloviční množství.
Slaninu nakrájíme na kostičky a na troše tuku orestujeme. Slaniny můžeme dát klidně více. Pak přidáme maso a společně je opékáme, až maso pustí šťávu. Potom hovězí lehce podlijeme a dusíme. Za občasného podlévání maso dusíme doměkka. Když hovězí změkne, přidáme cibuli.
Hovězí po starofrancouzsku doděláme společně s cibulí, která by se neměla příliš rozvařit. Nakonec směs zalijeme smetanou a už jen krátce prohřejeme. Podle potřeby hovězí lehce zahustíme lžící mouky rozmíchané v trošce smetany a trošce teplé omáčky z hrnce. Už jen krátce povaříme, dochutíme solí, případně trochou octa a cukru.
Hovězí po starofrancouzsku podáváme s přílohou podle chuti. Hodí se bramborový knedlík nebo vařené i pečené brambory. Naopak se nehodí rýže.