5 stroužků | česnek | |
350 g | cibule | |
3-4 lžíce | sádlo | |
3 ks | chilli paprička | |
30 g | čerstvý zázvor | |
1 ks | paprika červená | |
750 g | hovězí kližka | |
2 lžíce | mletá sladká paprika | |
100 ml | bílé suché víno | |
50 ml | omáčka Teriyaki | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
podle potřeby | ||
vývar | ||
na ozdobu | ||
nať jarní cibulky |
Hovězí kližku očistíme a nakrájíme na kostky, které opeříme, ale nesolíme. Oloupanou cibuli a česnek nasekáme nahrubo. Chilli papričky zbavíme semínek a jemně nakrájíme na kostičky. Oloupaný zázvor nakrájíme na nudličky. Na lžíci sádla zpěníme cibulku, pak přidáme česnek, chilli papričky a zázvor, vše zvolna asi 3 minuty restujeme a poté odložíme stranou. Na zbývajícím sádle v hluboké pánvi zprudka opečeme kostky masa do zlatohnědé barvy a vmícháme mletou sladkou papriku. Vše krátce orestujeme, teplotu snížíme a k opečenému masu vmícháme orestovanou cibulovou směs. Vše podlijeme malým množstvím vývaru a vínem, osolíme a zakryté zvolna dusíme doměkka. Během dušení maso podle potřeby podléváme vývarem. Asi 10 minut před dokončením pokrmu maso podlijeme omáčkou teriyaki a přidáme nakrájenou červenou papriku, která se nesmí rozvařit, ale musí být akorát na skus. Horký hovězí pikantní guláš rozdělíme na porce, posypeme natí jarní cibulky a podáme s čerstvým pečivem nebo smaženými žemlovými placičkami se sýrem.
Jako od maminky: Segedínský guláš krok za krokem
Segedínský guláš je maďarská klasika mezi guláši. Každá rodina má určitě svůj vlastní recept na segedín. Tentokrát si ukážeme tradiční postup při vaření tohoto oblíbeného pokrmu.
Správný výběr masa, dlouhé smažení cibule a voňavá paprika. Snad u žádného jiného pokrmu se nedá tolik experimentovat jako právě u guláše. Odvaha kombinovat se vyplatí, kromě masa a papriky můžeme přidat řadu dalších surovin.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena