Nejdříve marinujeme 3/4 kg hovězího, zbaveného šlach i tuku a rozkrájeného na malé kousky, v této směsi: 6 dl převařené vody, 2 polévkové lžíce vinného octa, 2 stroužky česneku, 1/4 kg na kolečka nakrájené cibule, tymiánu, bobkový list, mletý pepř, sůl. Maso v ní ponecháme 48 hodin.
Potom přikročíme k vykonání kuchařského zázraku: V kastrole (předepsaný je litinový) rozpustíme 100 g nadrobno nakrájené slaniny a ještě dokud je horká, dáme k ní rozpustit hrudku másla. Pak vyjmeme maso z marinády, utřeme jej ubrouskem a dáme do kastrolu. Když se maso počne opékat, přidáme z marinády cibuli; barví se jen pomalu, protože je vlhká.
Mezitím dáme vařit marinádu s česnekem a ostatním kořením na tak dlouho, aby se ji skoro polovina vyvařila. Touto vřelou tekutinou maso v kastrole zalijeme. Zakrytý kastrol pak necháme na plameni ještě 3 hodiny (podle kvality masa). Kdyby vody vypařováním příliš ubylo, je dovoleno znovu přilít.
V míse pak vidličkou promícháme 125 g smetany - je to necelý půllitr s kávovou lžičkou maizeny (škrobu). Ale pozor - jen s kávovou! Směs přilijeme do kastrolu, rozmícháme a po 10 minutách varu okusíme. Do té marinády můžete přidat i 1 nakrájenou mrkev a štipec šalvěje. Možná, že to bude ještě znamenitější.
Z receptu byly ponechány původní formulace textu, trochu zkráceno.