3 lžíce | máslo | |
1 ks | cibule | |
6 lžic | hladká mouka | |
750 g | hovězí zadní | |
1 dl | smetana 12% | |
300 g | lišky | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
zeleninový vývar | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
2 ks | bobkový list | |
4 kuličky | nové koření | |
6 kuliček | celý černý pepř |
Hovězí kýtu očistíme, omyjeme a osušíme. Na malém množství oleje maso zprudka opečeme ze všech stran. Potom ho do poloviny zalijeme vývarem, přidáme koření, zmírníme teplotu a pod pokličkou dusíme do měkka. Podle potřeby vývar přiléváme. Lišky očistíme, omyjeme a podle potřeby nakrájíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na másle necháme zpěnit cibulku, přisypeme mouku a vše orestujeme do zlatava. Cibulovou jíšku necháme vychladnout. Měkké maso vyjmeme z vývaru, nakrájíme na plátky a uchováme na teple. Z vývaru vyjmeme koření. Vložíme očištěné houby a vmícháme cibulovou jíšku. Vše povaříme asi 15 minut. Potom omáčku zjemníme smetanou a vložíme nakrájené maso. Vše necháme prohřát a podle chuti dosolíme. Hovězí maso na liškách podáváme s houskovým knedlíkem.
Houby rostou i na podzim. Připomeňte si ty jedlé i ty jedovaté
Začíná sezóna houbařů, a proto si připomeneme některé nejčastěji se vyskytující jedlé, ale i jedovaté druhy.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena