těsto | ||
---|---|---|
1 lžíce | cukr | |
1 lžíce | sůl | |
100 g | máslo | |
42 g | droždí | |
750 g | hladká mouka | |
200 ml | teplá voda | |
200 ml | teplé mléko | |
podle potřeby | ||
slanina | ||
rajče | ||
čedar | ||
ledový salát | ||
okurka sterilovaná | ||
tatarská omáčka | ||
grilovací omáčka | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
na potření | ||
vejce | ||
na ozdobu | ||
kmín | ||
sezam | ||
mák | ||
hrubozrnná sůl | ||
směs | ||
1 kg | hovězí maso |
Hovězí maso (minimálně hovězí zadní kýta a výše) pomeleme alespoň dvakrát, opepříme, osolíme a pořádně promícháme. Z této hmoty uděláme zhruba 150 gramové placky vysoké cca 1,5 - 2 cm, které dáme na dvě hodiny odpočinout do ledničky. Prosím, nemíchejte do masa žádnou cibuli, vejce, strouhanku, mletou papriku, hořčici apod., aby jste z masa neudělali sekanou! Mezitím si připravíme domácí housky. Kupované housky nedoporučuji, zkusil jsem jednou a nedal bych je ani psovi. Do mísy dáme hladkou mouku, rozdrobíme droždí, nalijeme teplé mléko, rozpuštěné máslo a teplou vodu, vsypeme sůl s cukrem a vše promícháme do krásně vláčného těsta. Pokud by chyběla mouka, tak trochu dodáme, aby bylo těsto perfektní a moc se nelepilo. Jakmile bude těsto hotové, tak ho zakryjeme utěrkou a dáme na vyhřáté místo, nebo do další nádoby s teplou vodou, kde ho necháme cca 60 minut. Jakmile těsto nakyne, tak ho znovu prohněteme a uděláme z něho hada, z kterého odřežeme kousky tak, aby byly stejně velké. Mně to vychází na 6 kusů, které se pěkně vejdou na plech. Tyto kousky potom vyhněteme do bulek a dáme je na plech. Já osobně dávám na plech pečicí papír, který pomažu olivovým olejem a na něho dám vyhnětené housky. Housky poté zakryjeme a cca 15 - 30 minut je necháváme opět kynout do velikosti, kterou potřebuji. Poté housky potřeme rozšlehaným vejcem a podle chutí posypeme sezamem, mákem, hrubozrnnou solí či kmínem. Housky vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme je asi 15 - 25 minut, dokud nebudou mít tu správnou tmavou barvu. Jakmile jsou housky hotové, tak je vytáhneme z trouby a okamžitě zakryjeme mokrou utěrkou. Tím myslím, že utěrku prostě namočíme, vyždímáme a položíme na čerstvě upečené housky - housky tím krásně změknou a budou vláčné. Když housky měknou, tak si uděláme burgery. Můžeme použít klasický gril, nebo grilovací pánev, ale já používám kontaktní gril a burger je vždy akorát. Když jsou burgery hotové, tak jednotlivé burgery dáme každý zvlášť, položíme na ně plátek čedaru a přikryjeme na 2 minuty třeba miskou, aby se čedar trochu rozpustil. Mezitím rozřízneme housky, chvíli je osmahneme na grilu, nebo grilovací pánvi a poté plníme. Návod, jak máme hamburgery rádi s přítelkyní: Spodní část housky namažeme tatarkou, nato dáme list ledového salátu, potom burger s čedarem, plátky rajčat, sterilovaných okurek a nějakou grilovací omáčku, ta ale nemusí být, nebo ji můžeme nahradit kečupem. Nakonec můžeme přidat osmaženou slaninu a zaklopíme. Hotový zaklopený hamburger nakonec celý propíchneme špejlí a podáváme.
Recept na hovězí hamburger s kozím sýrem a barbecue omáčkou
Připravte si domácí hovězí hamburger podle našeho receptu krok za krokem a staňte se králem zahradní grilovačky.
Autor:Petr
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena