3 stroužky | česnek | |
1500 ml | vývar | |
200 g | cibule | |
3 lžíce | rajčatový protlak | |
2 ks | chilli paprička | |
2 lžíce | hladká mouka | |
1 ks | červená kapie | |
0.5 lžičky | drcený kmín | |
400 g | hovězí kližka | |
2 lžíce | mletá sladká paprika | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
majoránka | ||
mletý černý pepř | ||
podle potřeby | ||
sádlo |
Maso očistíme a nakrájíme na kostky, které osolíme a opepříme. Oloupanou cibuli nasekáme najemno a očištěnou kapii nakrájíme na kostičky. Oloupaný česnek prolisujeme. Chilli papričku zbavíme semínek a jemně usekáme. Na sádle orestujeme cibuli dorůžova, přidáme nakrájenou kližku a zastálého míchání necháme maso zatáhnout. Potom přidáme mletou papriku, vše krátce osmahneme, ochutíme solí pepřem, drceným kmínem a rajčatovým protlakem. Vmícháme nakrájenenou kapii a chilli papričku, vše podlijeme malým množstvím vody a zakryté zvolna dusíme za obačného promíchání dopoloměkka. Téměř měkké maso necháme vysmahnout na tuk, vše zaprášíme prosátou hladkou moukou a krátce orestujume. Potom směs zalijeme vývarem, přidáme prolisovaný česnek a majoránku a zvolna vaříme doměkka. Hotovou polévku podle chuti osolíme a opepříme. Hovězí gulášovou polévku rozdělíme na porce, ozdobíme bylinkami a podáváme s pečivem.
Nejlepší podzimní polévky, které spolehlivě zahřejí!
Polévky. Husté, vydatné, plné zeleniny i masa. Těchto 10 receptů doporučujeme vyzkoušet - najdete mezi nimi klasickou bramboračku, kyselici, ale i oblíbenou dýňovou či kukuřičnou polévku, nechybí ani klasický hovězí vývar.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena