těsto | ||
---|---|---|
1 lžička | cukr | |
1 špetka | sůl | |
2 ks | vejce | |
2 dl | mléko | |
40 g | kvasnice | |
0.5 kg | polohrubá mouka | |
na potření | ||
olej | ||
podle chuti | ||
houska |
Z mléka, cukru a kvasnic uděláme kvásek, který necháme vzejít. Do mísy nasypeme mouku, sůl a vejce. Přidáme kvásek, podle chuti na kostičky nakrájenou housku a těsto dobře propracujeme, pokud se lepí, přidáme trochu mouky. Těsto na knedlíky poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme asi 45 minut kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na válu na poloviny a oba kusy znovu důkladně propracujeme. Necháme 5 minut odpočinout a uválíme 2 knedlíky. Opět necháme 5 minut odpočinout. Houskový knedlík od babičky vaříme 20 minut v osolené vodě (po 10 minutách knedlíky otočíme). Po vyjmutí z vody důkladně propícháme, aby odešla přebytečná pára, poté potřeme povrch knedlíků olejem. Houskový knedlík od babičky nakrájíme na plátky a podáváme k nejrůznějším pokrmům jako přílohu.
Knedlíky Češi milují: Recepty, které si najdou místo ve vaší kuchařce
Karlovarský, vídeňský, bramborový nebo klasický kynutý knedlík? Který na vašem talíři vítězí? Připravili jsme pro vás výběr nejoblíbenějších přílohových knedlíků, které k pečené huse nebo kachničce nemohou chybět.
Nejlepší recepty na domácí knedlíky: K pečené huse, bůčku i ke guláši
Jsou pokrmy, které si bez knedlíku neumíme představit. Ale jak udělat opravdu dobrý houskový knedlík? Nebo máte raději vídeňský, karlovarský či bramborový? Na vydařené domácí knedlíky potřebujete ten správný recept, vybrali jsme pro vás ty s nejlepším hodnocením.
Autor:TwoWings
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena