Mouku prosejeme do mísy, přidáme špetku soli, dva žloutky a půl hrnku mléka, vše pořádně propracujeme a podle potřeby ještě přilijeme trochu mléka. Nakrájíme si na kostičky rohlíky, ze dvou bílků vyšleháme pevný sníh a vše vpracujeme do sebe.
Směs dáme na 15 minut odstát. Do sádlem vymaštěných hrnků (můžou být vymaštěné i olejem, ale musí být víc), dáme do 3/4 směs.
Hrnky pak vložíme do vroucí vody tak, aby voda byla do poloviny výšky hrnků. Přikryjeme poklicí, aby mohla pára pryč a nekapala do hrnků, vaříme 20 - 25 minut.
Poté hrnky vybereme z vody a položíme dnem nahoru na prkénko. Knedlík by měl, pokud je dobře vymaštěný hrnek, po částečném vychladnutí vyjet z hrnku sám.
Houskový knedlík podle naší babičky podáváme k oblíbenému jídlu jako přílohu.