Slaninu nakrájíme na kostičky. Velkou cibuli oloupeme a také nakrájíme na kostičky. Větší brambory s kořenovou zeleninou důkladně očistíme, podle druhu oloupeme a nakrájíme na kostky. Houby očistíme a nakrájíme, můžeme použít i houby naložené. Hlávkové zelí očistíme a nakrájíme na nudličky. Připravíme si také kysané zelí a koření. Řepu oloupeme a uvaříme zvlášť. Chilli papričku nasekáme nadrobno.
Ve velkém hrnci rozpustíme slaninu, vsypeme cibuli a osmahneme. Přidáme brambory, kořenovou zeleninu a zalijeme hovězím vývarem, přisypeme houby a zelí. Houbový boršč doplníme o veškeré koření a sůl. Vše vaříme, dokud nejsou brambory a ostatní suroviny měkké. Na závěr přidáme zvlášť uvařenou řepu nakrájenou na kousky a hotový boršč dochutíme kečupem a chilli papričkami.
Houbový boršč podáváme samostatně, větší jedlíci mohou přikusovat chléb.