těsto | ||
---|---|---|
1 lžička | sůl | |
2 ks | vejce | |
60 g | máslo | |
310 ml | mléko | |
375 g | rozinky | |
16 g | droždí | |
60 g | cukr krupice | |
1.5 lžičky | skořice mletá | |
600 g | hladká mouka | |
0.5 lžičky | muškátový oříšek | |
1 lžička | mleté nové koření | |
poleva | ||
60 ml | voda | |
60 g | hladká mouka | |
2 lžíce | meruňkový džem |
Do hrnečku si rozdrobíme kvasnice, posypeme cukrem a zalijeme teplým mlékem. Vše pěkně smícháme, zakryjeme a necháme 10 min nabobtnat (spíše někde v teplíčku). Mléko, cukr a droždí promícháme v misce a necháme vzejít kvásek. Ve velké míse smícháme mouku, sůl a mleté ??koření. Prsty vetřete změklé máslo do mouky. Vmícháme rozinky, vejce, kvásek a vše hněteme. Propracujeme těsto po dobu asi 5 minut, až je hladké a pružné. Těsto přendáme do čisté misky, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Poté těsto rozdělíme na dvanáct kusů. Každý kus trochu propracujeme dokulata. Buchty dáme do vymazaného pekáčku asi 20 x 30 cm a necháme někde v teple ještě 15 minut vykynout. Předehřejeme troubu na 200 °C. Na kříže si smícháme mouku s vodou. Prohněteme a touto směsí naplníme cukrářský sáček s úzkou násadou. Děláme jednoduché křížky na každé buchtě. Hot cross buns vložíme do trouby a pečeme 10 minut. Snížíme teplotu na 180 °C a pečeme dalších 15 minut. Hot cross buns musí být zlatavé. Na pánvi si rozpustíme džem, až je úplně řídký a mašlovátkem či štětečkem potíráme ještě horké Hot cross buns.
Veganské pečení: Velikonoční jidáše ve tvaru zajíčků krok za krokem
Velikonoční jidáše se tradičně podávají na zelený čtvrtek. Jidáše nám připomínají tvar provazu, na kterým se oběsil proradný Jidáš. Také symbolizují vítaní jara, plodnost a hojnost, takže je můžeme tvarovat do různých housenek, ptáčků nebo roztomilých zajíčků.
Velikonoční mazanec na poslední chvíli? Díky těmto receptům ho ještě zvládnete
Kupovaný versus domácí mazanec, který je lepší? O tom není třeba dlouhých diskuzí. Domácí pečivo jen tak něco nepřekoná. A pokud váháte, zda se do pečení těsně před Velikonocemi pustit, neváhejte. Recepty jsme pečlivě vybírali a patří mezi ty nej. Nadýchané, jemné a vláčné pečivo, které bude chutnat celé rodině.
To nejlepší z velikonoční kuchyně
První jarní sluníčko nám už za pár dní přinese jedny z nejdůležitějších svátků - Velikonoce. Velikonoční kuchyně je velmi pestrá a bohatá, každé jídlo na stole má svůj význam. Na velikonoční tabuli by rozhodně neměl chybět nadýchaný mazanec, kynuté jidáše, beránek, ale i dozlatova propečené jehněčí. Přinášíme vám spoustu do detailu doladěných tipů a velikonočních receptů.
Autor:Anna
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena