1250 ml | voda | |
3 lžíce | med | |
1 ks | mátový čaj | |
1 hrst | čerstvé mátové lístky | |
podle chuti | ||
---|---|---|
cukr | ||
na ozdobu | ||
čerstvá máta |
Lístky máty propláchneme ve studené vodě a dáme do sítka na čaj. Nejlépe do sítka z přírodního materiálu, např. z bambusu. Do hrnce nalijeme čtvrt litru vody a přidáme 3 lžíce medu. Za stálého míchání přivedeme k varu a asi 1 minutu povaříme. Zalijeme litrem vody, do hrnce s vodou vložíme sítko s čerstvými mátovými lístky a znovu přivedeme k varu. Vaříme další 3 minuty. Pak odstavíme a do vroucího nápoje dáme na chvíli vyluhovat ještě i 1 sáček s mátovým čajem. Horký mátový čaj je lahodný a sladký. Kdo má rád hodně sladké, může nápoj podle vlastní chuti přisladit cukrem. Hrneček zdobíme lístkem čerstvé máty. Mátový nápoj doporučuji vařit v hrnci z varného skla. Bylinky by neměly přijít do styku s kovem, ztrácejí tak na síle.
Zkuste si připravit na zimu teplé kořeněné nápoje podle Češky z Česka
Teplé kořeněné nápoje nejen provoní byt, ale navodí i vánoční atmosféru. Nemusí se jednat jen o svařák, co tak zkusit kořeněný punč, nebo snad horký cider?
Autor:Dana
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena