60 g | máslo se sádlem do pekáče | |
těsto | ||
---|---|---|
1 špetka | sůl | |
1 ks | žloutek | |
2-3 dl | mléko | |
1 ks | vanilka | |
30 g | droždí | |
50 g | cukr krupice | |
500 g | hladká mouka | |
1 ks | citronová kůra | |
60 g | máslo se sádlem | |
na potření | ||
2 lžíce | rum | |
cukr moučka | ||
2 lžíce | horká voda | |
na ozdobu | ||
cukr moučka | ||
náplň | ||
švestková povidla |
Rozdrobené droždí zalijeme asi 100 ml mléka, přidáme lžičku cukru a promícháme. Počkáme, až se objeví bubliny. Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme nastrouhanou citronovou kůru, vanilku, zbytek cukru, žloutek, vychladlé máslo se sádlem a vzešlé droždí. Postupně přidáváme zbylé mléko a vypracujeme měkké těsto. Poprášíme moukou a necháme hodinu kynout do dvojnásobných rozměrů. Z těsta vytvarujeme buchty, které naplníme povidly. V pekáči pak rozehřejeme máslo se sádlem, buchty v něm ze všech stran smočíme a vyskládáme spojem dolů do řad. Troubu předehřejeme na 180 - 200 °C. Honzovy buchty necháme v pekáči ještě čtvrt hodiny kynout a potom je dáme do trouby. Po 10 minutách trochu snížíme teplotu a buchty 10 - 15 minut dopékáme. Ještě horké buchty pokropíme rumem smíchaným s cukrem a dvěma lžícemi horké vody. Honzovy buchty do uzlíčku po vychladnutí pocukrujeme a můžeme podávat k snídaní nebo svačině.
Klasické české pečení: Babiččiny buchty na 5 způsobů
Pravé české buchty - voňavé, jemné, vláčné a nadýchané jako peříčko. Jejich pečení je pro většinu z nás velkou výzvou, ale s našimi prověřenými recepty se do nich můžete pustit třeba hned. Zaručeně se podaří.
Droždí: Jak na to, aby se kynuté moučníky povedly na výbornou?
Při přípravě kynutých těst je droždí nezbytnou ingrediencí. Máte doma čerstvé či sušené droždí? Nevíte si rady, jak připravit kvásek a kolikrát máte nechat těsto kynout? Vše si podrobně vysvětlíme.
Autor:Moravanda
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena