300 g | hladká mouka | |
130 g | tuk na pečení | |
0.5 balíčku | prášek do pečiva | |
1 balíček | vanilkový cukr | |
120 g | cukr | |
2 ks | vejce (S) | |
200 g | čokoládová poleva | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
cukrové pestré zdobení |
Z prosáté mouky, prášku do pečiva, obou cukrů, tuku na pečení a vajec připravíme hladké vláčné těsto, které zabalíme do folie a necháme asi 1 hodinu v chladu odležet. Odležené těsto rozdělíme na poloviny a zpracováváme ho postupně, neboť není žádoucí, aby bylo déle vystaveno pokojové teplotě.
Na silně pomoučené ploše vyválíme z poloviny těsta placku vysokou 4 mm, ze které tvořítkem vykrájíme kolečka nebo kytičky. Na plech vyložený pečícím papírem klademe vykrájené kousky dále od sebe, protože při pečení naběhnou. Hnětýnky pečeme v předehřáté troubě, maximálně při 170 °C, přibližně 8 minut, dokud lehce nezezlátnou. Poté je i s papírem stáhneme z plechu a necháme vychladnout. Upečené cukroví polijeme čokoládovou polevou, posypeme pestrým cukrovým zdobením a necháme ztuhnout.
Hnětýnky od Mikuláše chutnají nejen dětem i dospělým ke kávě nebo čaji.
Jak si s dětmi užít Mikuláše? Tvořte, bavte se a nezapomeňte na dobré skutky!
Za pár dní je tu poslední měsíc v roce a nutno si přiznat, že prosinec má už od prvního dne své neodolatelné kouzlo. Pro děti nastává období mnoha příslibů a příchod Mikuláše je jedním z nich. Připravte dětem mikulášský den, jak se patří!
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena