3 stroužky | česnek | |
2 lžíce | olej | |
250 g | cibule | |
250 g | hlíva ústřičná | |
0.5 plechovky | malý rajský protlak | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
majoránka | ||
kmín | ||
mletý pepř | ||
mletá sladká paprika | ||
na ozdobu | ||
cibule | ||
podle potřeby | ||
voda |
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Hlívu umyjeme a nakrájíme na menší kousky. Oloupané stroužky česneku prolisujeme. Na 2 velkých lžících sádla necháme zezlátnou cibuli. Připravujeme- li vegetariánskou verzi guláše, nahradíme sádlo rostlinným olejem. Poté přisypeme hlívu a 2 - 3 lžičky sladké papriky. Lehce opečeme a přidáme sůl, pepř, kmín, rajský protlak, prolisovaný česnek a trochu vody. Dusíme pod pokličkou. Jakmile se voda vyvaří a hlíva se začne lehce přichytávat, dolijeme opět trochu vody. Dolévání vody opakujeme, dokud hlíva nezměkne. Nakonec hlívový guláš dochutíme majoránkou a můžeme znovu osolit a opepřit. Pokud je guláš příliš vodnatý, necháme bez pokličky přebytečnou vodu vypařit. Hlívový guláš na talíři ozdobíme kolečky cibule a podáváme nejlépe s čerstvým pečivem.
Nejlepší recepty na domácí knedlíky: K pečené huse, bůčku i ke guláši
Jsou pokrmy, které si bez knedlíku neumíme představit. Ale jak udělat opravdu dobrý houskový knedlík? Nebo máte raději vídeňský, karlovarský či bramborový? Na vydařené domácí knedlíky potřebujete ten správný recept, vybrali jsme pro vás ty s nejlepším hodnocením.
Masopustní hodování: Zabijačkový guláš, tlačenka a výborné sádlo jako za starých časů
Sváteční masopustní období je plné dobrot a my se dnes zaměříme na pokrmy, které k masopustu a zabijačkám právem patří. Vybrali jsme pro vás prověřené recepty na masopustní guláš, vepřovou roládu, bůčkovou tlačenku a třeba i výtečnou huspeninu. Nechybí ani recept na správně vyškvařené sádlo.
Autor:Hanka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena