Hlívu očistíme a nakrájíme na větší kousky.
Do hrnce nalijeme vodu, přidáme koření (celý pepř, bobkový list, jalovec, nové koření), osolíme a uvedeme do varu. Pak vsypeme hlívu a 15 minut ji vaříme. Necháme ještě 5 minut "stát", pak hlívu scedíme a vybereme koření.
Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a dohněda osmažíme na rozehřátém sádle. Přidáme hlívu, poprášíme ji solí, sušeným česnekem a mletou paprikou a promícháme. Vše podlijeme bílým vínem a dusíme asi 20 minut. Víno podle potřeby přiléváme.
Ve vodě rozmícháme mouku, kašičku vlijeme k měkké hlívě, dobře rozmícháme a 10 minut za občasného míchání provaříme. Pokud jsme použili suché víno, přisypeme ještě 2 - 3 lžičky cukru krupice. Hustotu omáčky si zvolíme podle sebe, přidáváme již ale pouze horkou vodu.
Jako přílohu k hlívě na divoko doporučuji houskový knedlík a třeba uzenou krkovičku.