30 g | slanina | |
1 hlávka | hlávkový salát | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
zálivka | ||
1 lžíce | ocet | |
300 ml | voda | |
3 lžíce | cukr krystal |
Hlávkový salát rozdělíme na listy, které důkladně opereme ve vodě. Necháme je okapat a potom natrháme na menší kousky. Salát lehce osolíme. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a na sucho vyškvaříme. Zálivku připravíme rozmícháním cukru a octu ve vodě.
Ještě teplou slaninou i s vyškvařeným tukem přelijeme salát a zalijeme zálivkou.
Hlávkový salát s vyškvařenou slaninou můžeme ihned podávat. Ale chybu neuděláme, pokud jej necháme chvíli vychladit v lednici. I tak je výborný.
Jarní hlávkový salát podáváme jako přílohu.
Saláty jednodruhové, salátový mix nebo jen pár listů salátů do bagety - saláty jsou výbornou křupavou přílohou a nedílnou součástí hlavního lehkého jídla.
Lilek čili baklažán – skvělá zelenina do pomazánek, salátů i na gril
Lilek neboli baklažán pochází z Balkánu, patří do čeledi lilkovitých a i když se z botanického hlediska řadí mezi ovoce, v gastronomii je obvykle považován za zeleninu. Milovníci lilku si bez něj jistě neumí představit žádnou letní grilovačku, jeho využití v kuchyni je mnohostranné a pokud nepatříte k jeho zatvrzelým odpůrcům, zkuste se o něm spolu s námi dozvědět o málo víc.
Autor:Hanka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena