Opracované, umyté, osušené koleno, stehno nebo jiné vepřové maso prošpikujeme polovinou šunky a kyselých okurek a osolíme. Slaninu nakrájíme na kostičky. Očištěnou a omytou kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky. Citron důkladně omyjeme a nakrájíme na plátky.
V kastrolu rozehřejeme poloviční dávku tuku a krátce v něm osmažíme slaninu. Přidáme zeleninu a společně osmahneme. Do základu vložíme připravené maso, přidáme nové koření, černý pepř, bobkový list, tymián a citron. Orestujeme. Maso zastříkneme octem, mírně zalijeme vroucí vodou, přikryjeme poklicí a dusíme doměkka. Během dušení maso obracíme, přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme vroucí vodou.
Měkké maso vyjmeme. Šťávu zahustíme jíškou připravenou z tuku a prosáté hladké mouky. Omáčku rozředíme vodou, dochutíme hořčicí, cukrem a rozšleháme metličkou. Omáčku vaříme za občasného míchání asi 1 hodinu. V průběhu vaření přiléváme do omáčku mléko a nakonec ji zjemníme smetanou.
Uvařenou omáčku přecedíme přes husté sítko do čistého hrnce a ještě krátce povaříme. Druhou polovinu dávky šunky a okurek nakrájíme na tenké nudličky a vložíme do omáčky nebo do hotových porcí jídla.
Hamburské vepřové koleno nakrájíme přes vlákno. Podáváme jej s houskovými knedlíky a přeléváme hamburskou omáčkou.