Halušky s kyselým zelím a anglickou slaninou podle tohoto receptu jsou výborné k obědu nebo večeři.
Hodnocení
4.6
/ 5 (14x)
Doba přípravy
30 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Podle chuti
Sůl
Kmín
Těsto
Vejce3 ks
Mléko1/2 hrnku
Polohrubá mouka1/3 hrnku
Kypřicí prášek do pečiva1 lžička
Příloha
Cibule1 ks
Anglická slanina
Sterilované zelí
Podle potřeby
Sádlo
Postup přípravy
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky. Sterilované zelí překrájíme na menší kousky.
Nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, přidáme nakrájenou anglickou slaninu, orestujeme a přidáme překrájené zelí i se šťávou.
Zelí se slaninou asi 15 minut zvolna dusíme za občasného promíchávání. Zelí dochutíme kmínem a podle chuti osolíme.
Mezitím připravíme těsto na halušky. Polohrubou mouku, lžičku prášku do pečiva, sůl, vejce a mléko zpracujeme na středně husté těsto. Pokud je těsto příliš husté, přidáme mléko. V případě nouze můžeme použít místo mléka vodu.
Těsto protlačíme přes síto na halušky do osolené vroucí vody a necháme asi 8 - 10 minut provařit. Halušky jemně promícháváme vařečkou. Když halušky vyplavou na povrch, tak je scedíme a lehce promícháme s připraveným zelím.
Halušky se zelím od Raduše podáváme jako chutný hlavní chod. Halušky můžeme také promíchat s houbami podušenými na cibuli a ochucenými kmínem, pepřem a solí.