5 stroužků | česnek | |
3 lžíce | sádlo | |
2 ks | velká cibule | |
100 g | anglická slanina | |
3 lžíce | mletá sladká paprika | |
1 lžíce | pálivá mletá paprika | |
3 lžíce | jemný kečup | |
3 plátky | tvrdší chleba | |
1000 g | václavky (houby) | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
majoránka | ||
drcený kmín |
Houby očistíme a pokrájíme (nemusíme moc nadrobno). Cibuli i česnek oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno a česnek nastrouháme najemno. Slaninu nakrájíme na kostičky. V hrnci rozpálíme sádlo, zpěníme na něm cibuli a přidáme houby. Osolíme, poprášíme kmínem a majoránkou, přidáme česnek, vše promícháme a necháme lehce osmahnout. Jakmile houby pustí vodu, přidáme slaninu, ztlumíme plamen a slaninu necháme rozpustit. Pak přidáme mletou papriku a kečup, promícháme a podle potřeby podlijeme horkou vodou tak, aby houby nebyly zcela ponořené. Přikryjeme pokličkou a za občasného promíchání necháme dusit do změknutí (asi 30 minut). Chléb (bez kůrky) si nastrouháme a ke konci dušení jím guláš z václavek zasypeme. Promícháme, případně ještě dochutíme solí či kmínem a za stálého míchání ještě 5 minut provaříme. Jako přílohu doporučuji ke guláši z václavek čerstvý chléb.
Houby rostou i na podzim. Připomeňte si ty jedlé i ty jedovaté
Začíná sezóna houbařů, a proto si připomeneme některé nejčastěji se vyskytující jedlé, ale i jedovaté druhy.
Autor:Renata Hřebíčková
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena