Nejdříve si připravíme opravdu velkou mísu. Brambory oškrábeme a nastrouháme nahrubo. Uzené maso nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a prolisujeme.
Maso přidáme k bramborám, dále přidáme olej, prolisovaný česnek, sůl, pepř a majoránku a vše důkladně promícháme. Pokud budou brambory moc mokré, část vody z nich slijeme. Nakonec přidáme mouku a mléko a vše ještě jednou promícháme.
Hluboký plech vymažeme olejem nebo sádlem a všechno bramborové těsto do něj urovnáme. Případně můžeme použít i zapékací mísu, ale z té nebude mít gugla tak křupavé dno.
Připravený plech vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a dáme péct na 30 minut. Když začíná mít gugla růžovou křupavou kůrku, teplotu stáhneme na 200 °C a pečeme dalších 30 minut.
Guglu - bramborový trhák ihned podáváme k jídlu s kyselou okurkou nebo různou zeleninovou oblohou podle chuti. Normálně je to porce pro 8 lidí, ale většinou stačí tak maximálně pro 4 lidi.