300 g | vepřový steak s kostí | |
1 lžíce | máslo | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olivový olej | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
čerstvě mletý černý pepř | ||
0.3 lžičky | mletý sušený česnek | |
0.3 lžičky | čerstvý nebo sušený tymián |
1. Vepřový steak s kostí, vysoký asi 3,5 cm a o váze asi 300 g, necháme před tepelnou úpravou nejméně 4 hodiny, při pokojové teplotě, odležet. Maso nasucho očistíme (nesmí přijít do styku s vodou) a boční tukovou vrstvu nařízneme nožíkem na mřížku. Máslo utřeme s bylinkami a česnekem dohladka a necháme v lednici ztuhnout.
2. Grilovací pánev rozpálíme bez oleje na 220 °C. Steak z obou stran osolíme, opepříme, potřeme olejem, vložíme na suchou předehřátou pánev a pečeme z každé strany 3 minuty. Poté steak kleštěmi postavíme na kost a propékáme ještě 2 a půl minuty. Následně maso položíme do pánve, poklademe kousky bylinkového másla a zakryjeme nahřátou poklicí, nebo druhou pánví. Zdroj tepla vypneme a steak necháme 6 až 10 minut dojít.
3. Na pánvi grilovaný vepřový T-Bone steak podáváme s oblíbenými dipy a zeleninovými saláty. Jako přílohu můžeme zvolit pečivo anebo pečené batáty s rajčaty.
Jak připravit šťavnatý steak? Zapomeňte na olej v pánvi!
Myslíte si, že umíte udělat dobrý šťavnatý steak? Možná, že fígle, které vám ukáže Václav Frič, šéfkuchař a majitel restaurace Na Pekárně v Čakovičkách, vás překvapí.
Grilovací sezóna začíná! Stáhněte si e-book zdarma a buďte mistrem grilu
Grilování a opékání špekáčků na ohni k jaru a létu nepochybně patří. Opravdu pravidelně griluje až 90 % Čechů a lidé si jídlo na grilu připraví jednou za čtrnáct dní, Češi tak patří ke světové špičce v grilování. Gril zkrátka patří téměř k povinné výbavě každé domácnosti a Češi se hojně účastní i grilovacích kurzů.
Sandwich s grilovanou cuketou krok za krokem
Léto ještě nekončí, a pokud máte na zahradě přebytky cuket, tak tu máme tip na zdravou vegetariánskou svačinku.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena