0.5 kg | vepřová pečeně | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý pepř | ||
marináda | ||
0.3 l | bílé víno | |
0.1 l | olivový olej | |
5 kapek | lime štáva | |
4 snítky | čerstvý tymián | |
2 snítky | čerstvý rozmarýn | |
2 snítky | čerstvé oregáno | |
podle potřeby | ||
olej na tácek | ||
1 snítka | rozmarýn či tymián (metlička) |
Na tento grilovaný pokrm potřebujeme půl kilogramu masa vhodného na grilování, například krkovici, kotlety, vepřovou pečeni. Maso nakrájíme napříč vlákny na plátky zhruba 1 cm silné. Připravíme jednoduchou marinádu z 0,25 l bílého vína, 1 dl olivového oleje a čerstvých bylinek (upřednostňujeme tymián, oregano, rozmarýn, podle chuti však je možné použít i jiné aromatické byliny) a můžeme zakápnout limetkou. Plátky masa jemně naklepeme, podle chuti osolíme a opepříme, ale zpravidla jen lehce, abychom neutlumili aroma bylinek. Maso na krajích nařízneme, vložíme do marinády a necháme odpočinout minimálně dvě hodiny, lépe déle, ideální je přes noc v ledničce. Postup grilování vepřových steaků v bylinkách je na venkovním grilu následující. Použijeme grilovací tácek, který potřeme olejem nebo jiným vhodným tukem a potom teprve vložíme marinované maso. Grilujeme zhruba 3 - 4 minuty na jedné straně nad hodně rozpálenými ohništěm, potom maso obrátíme, potřeme marinádou a grilujeme 3 - 4 minuty na druhé straně. Snížíme trochu teplotu (odhrneme uhlíky či posuneme rošt), aby nám výpek nečernal a opět obrátíme, potřeme marinádou a 2 - 3 minuty grilujeme, potom opět obrátíme maso a potřeme, po pár minutkách je maso hotové. Dbejte na to, ať je maso grilované nad žárem alespoň 10 minut, aby bylo dokonale udělané, na druhou stranu maso nevysušujte nad žárem dlouhou dobu. Podobně připravujeme na grilu plynovém či elektrickém kontaktním, samozřejmě bez tácku. Tip: Pro potírání marinádou můžete použít větvičku tymiánu či rozmarýnu. Vhodnou přílohou ke grilovanému vepřovému steaku v bylinkách je čerstvá zelenina - salát, hrášek, okurka či rajčata.
Sváteční grilování: 10 masových receptů, kterými okouzlíte každou návštěvu
Nadcházející víkend, krásné letní počasí a rozpálený gril - kombinace, která si žádá perfektní recepty na domácí grilovačku.
Jak grilovat maso: Způsoby úpravy grilovaných pokrmů v pár krocích
Při nedodržení osvědčených rad by se mohlo stát, že hotový grilovaný pokrm nebude mít požadovanou barvu ani chuť. A hosty, pro které měl být připraven, nebudeme mít čím okouzlit.
Autor:Šmodrcha
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena